
 
 
October 7, 2005 
 
 
B. Alan McGraw, Esq. 
Altizer, Walk & White 
209 East Main Street 
P.O. Box 30 
Tazewell, Virginia 24651 
 
Dear Mr. McGraw: 
 
This responds to your August 12, 2005, request for guidance on behalf of the Tazewell County, 
Virginia School Board about restricting physical access to education records.  This Office is 
responsible for administering the Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA), 20 
U.S.C. § 1232g and 34 CFR Part 99.  Under that authority we investigate, process and review 
complaints and violations and provide technical assistance to ensure compliance with the statute 
and regulations.  34 CFR § 99.60(b).   
 
FERPA provides that no funds administered by the Secretary of Education shall be made 
available to an educational agency or institution that has a “policy or practice of permitting the 
release of education records” or “providing access to” any personally identifiable information in 
education records, without the prior written consent of a parent or eligible student (as defined in 
§ 99.3 of the regulations) except as authorized by law.  See 20 U.S.C. § 1232g(b)(1) and (b)(2).  
Under § 99.30 of the regulations, a parent or eligible student must provide a signed and dated 
written consent before education records are disclosed, except as provided in § 99.31.  
“Disclosure” is defined to mean “to permit access to or the release, transfer, or other 
communication of personally identifiable information contained in education records to any 
party, by any means, including oral, written, or electronic means.”  34 CFR § 99.3. 
 
The term “education records” is defined in FERPA as those records that are directly related to a 
student; and maintained by an educational agency or institution, or by a party acting for the 
agency or institution.  34 CFR § 99.3.  “Record,” in turn, means “any information recorded in 
any way, including, but not limited to, hand writing, print, computer media, video or audio tape, 
film, microfilm, and microfiche.”  34 CFR § 99.3. 
 
While the law does not prescribe specific methods that should be used to protect education 
records from unauthorized access or disclosure, the prohibition in FERPA against disclosing or 
permitting access to education records without consent clearly does not allow an educational 
agency or institution to leave education records unprotected or subject to access by unauthorized 
individuals, whether in paper, film, electronic, or any other format.  We interpret this prohibition 
to mean that an educational agency or institution must use physical, technological, administrative 
and other methods, including training, to protect education records in ways that are reasonable 
and appropriate to the circumstances in which the information or records are maintained. 
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Your letter indicates that the Tazewell County Board of Supervisors recently proposed a plan in 
which various county government offices and agencies would share computer network hardware, 
software, and personnel resources with the Tazewell County school system.  According to your 
letter,  
 

school system technical support personnel inform us that the county government’s 
“penetration’” of the school system’s network resources would be significant, such that 
electronic student educational records could be accessed by persons or entities not 
employed by the school system.  

 
You explained that these individuals are not authorized to obtain access to education records, 
without consent, under § 99.31 of the regulations and you are concerned that the proposal would 
violate FERPA. 
 
Based on the provisions described above, this Office would consider a record management 
system that allows unauthorized individuals to have access to education records to constitute a 
policy or practice of violating FERPA.  In the context of paper records, for example, this means 
that a school district may not place the report cards of all students in a box on a teacher’s or 
principal’s desk and allow parents or students to look through the box to find the student’s own 
record.  Similarly, with respect to electronic recordkeeping, a school district may not maintain a 
system that provides for access to education records by parties that are not parents, students, 
authorized “school officials,” or otherwise permitted to have access as specified in § 99.31 of the 
regulations. 
 
I trust that the above information is helpful in explaining the scope and limitations of FERPA as 
it relates to your concern. 
 
      Sincerely, 
 
          /s/ 
 
      LeRoy S. Rooker 
      Director 
      Family Policy Compliance Office 
 
 


