
 
 
 
November 26, 2004 
 
Ms. Marya Ryan 
Office of Business and Financial Services 
University of Illinois 
214 Technology Plaza Building, MC-369 
616 East Green Street 
Champaign, IL 61820-5752 
 
Dear Ms. Ryan: 
 
This responds to your inquiry about the use of ID numbers under the Family Educational Rights 
and Privacy Act (FERPA), 20 U.S.C. § 1232g.  This Office administers FERPA and is 
responsible for investigating complaints and providing technical assistance to ensure compliance 
with the statute and regulations codified at 34 CFR Part 99. 
 
You explained that the University of Illinois (University) assigns an ID number to students, 
employees, certain categories of visitors, and, in the near future, applicants for admission, when 
these individuals first come into contact with the institution.  An individual’s ID number is 
permanent, even if his or her relationship with the University changes from employee to student, 
student to employee, visitor to student, etc.  You asked a series of questions, discussed below, 
about the status of these ID numbers under FERPA.   
 
FERPA provides that an educational agency or institution may not have a policy or practice of 
disclosing education records, or personally identifiable information from education records, 
without the prior written consent of a parent or eligible student, that is, a student who is 18 years 
of age or attends a postsecondary institution.  See 20 U.S.C. § 1232g(b)(1) and (b)(2); 34 CFR 
§§ 99.3 (“Eligible student”) and 99.30.  Exceptions to this requirement are set forth in § 99.31 of 
the regulations.  The term “education records” is defined as information that is directly related to 
a student and maintained by an educational agency or institution, or a party acting for the agency 
or institution.  34 CFR § 99.3 (“Education records”).  The following records are excluded from 
the definition of “education records” --  
 

(i)  Records relating to an individual who is employed by an educational agency or 
institution, that: 
 

(A) Are made and maintained in the normal course of business; 
(B) Relate exclusively to the individual in that individual’s capacity as an employee; and 
(C) Are not available for use for any other purpose. 
 

(ii)  Records relating to an individual in attendance at the agency or institution who is 
employed as a result of his or her status as a student are education records and not excepted 
under paragraph (b)(3)(i) of this definition. 
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34 CFR § 99.3 (“Education records”(b)(3)). 
 
“Student” is defined as “any individual who is or has been in attendance at an educational 
agency or institution and regarding whom the agency or institution maintains education 
records. 
 
34 CFR § 99.3 (“Student”).   

 
1.  Are ID numbers assigned by the University subject to FERPA and, if so, do they remain 
subject to FERPA when the individual’s relationship to the University changes, such as when an 
employee becomes a student and then remains an employee after he or she is no longer a student.      
 
FERPA applies to ID numbers that the University assigns to and maintains on any individual 
who is or has been in attendance as a student.  FERPA does not apply to ID numbers maintained 
on visitors or employees who have not taken classes or otherwise attended the institution as a 
student.  These numbers become subject to FERPA only if the visitor or employee enrolls as a 
student and retains the same ID number, and the number remains subject to FERPA as long as 
the University maintains it as a record of a student, even after the individual is no longer enrolled 
as a student.  As noted above, the employment records of individuals who are enrolled at the 
University are excluded from FERPA if they “relate exclusively to the individual in that 
individual’s capacity as an employee” and “are not available for use for any other purpose.”  
Accordingly, if the University uses the same ID number for a former student who becomes an 
employee (or who returns to employment), that number remains subject to FERPA so long as the 
University maintains a record of it as the individual’s student ID number. 
 
2.  How is the number treated for those who are simultaneously students and employees?  Is the 
University restricted from releasing the number with someone’s employment records if the 
person is (or ever was) a student? 
 
ID numbers and all other records, including “employment” records, maintained on individuals 
who are employed because of their status as a “student” at the institution, such as work-study 
students and teaching assistants, are subject to FERPA.  For these individuals, the University 
may not release their ID numbers or any other “employment” records unless the disclosure meets 
the requirements of FERPA.  For all other employees who are enrolled as students, their ID 
numbers are excluded from FERPA only if they “relate exclusively to the individual in that 
individual’s capacity as an employee” and “are not available for use for any other purpose.”  If 
the University uses or maintains a record of the number as the individual’s student ID number, it 
may not be released with the individual’s “employment” records except in accordance with 
FERPA requirements. 
 
3.  Would the ID number be categorized as part of the education records or as directory 
information? 
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 “Directory information” is defined as information contained in an education record that would 
not generally be considered harmful or an invasion of privacy if disclosed and includes a 
student’s name, address, telephone listing, email address, and other types of information about 
the student.  20 U.S.C. § 1232g(a)(5)(A); 34 CFR § 99.3.  An institution that wishes to disclose 
directory information must comply with the procedural requirements set forth in § 99.37 of the 
regulations, which allow an eligible student to refuse to allow an institution to disclose directory 
information about the student.     
 
A student’s name and address, which are defined as “personally identifiable information” under 
FERPA, are also defined as “directory information” because these items are generally made 
available in public directories outside the school context and otherwise are not considered 
harmful or an invasion of privacy if disclosed.  The legal conclusion in FERPA that these items 
of personally identifiable information are not considered “harmful or an invasion of privacy if 
disclosed” is based on an understanding that they generally cannot be used, standing alone, to 
obtain sensitive, non-public (i.e., non-directory) information about an individual.   
 
In contrast, SSNs, also listed as “personally identifiable information” under FERPA, can often be 
used to obtain a variety of sensitive, non-public information about individuals, such as 
employment, credit, financial, health, motor vehicle, and educational information, that would be 
harmful or an invasion of privacy if disclosed.  (SSNs may also be used in conjunction with 
commonly available directory information to establish fraudulent accounts and otherwise steal a 
person’s identity.)  For these reasons, this Office has always advised that a student’s SSN is the 
kind of personally identifiable information that may not be designated and disclosed as directory 
information.  We have generally included “student ID numbers” in the same category because 
these numbers have historically been used much like SSNs, that is, as unique identifiers used by 
themselves to obtain access to non-directory information about a student, such as education 
records (or educational services). 
 
This Office recently issued guidance to the University of Wisconsin-River Falls found at 
http://www.ed.gov/policy/gen/guid/fpco/ferpa/library/uwisc.html regarding the circumstances in 
which a student’s personal identifier may be designated and disclosed as “directory information” 
under FERPA.  For example, these identifiers may be used for electronic mail communications; 
portals and single sign-on approaches to student information systems; directory-based software 
and protocols for electronic collaboration by students and teachers, both within and among 
institutions; and public key infrastructure (PKI) technology for encryption and digital signatures.  
Without knowing anything about how the University uses its student ID numbers, we cannot 
advise you whether they would meet the specific conditions required for designation and 
disclosure as “directory information” and refer you to the above referenced letter for a fuller 
discussion of these issues.  

 

http://www.ed.gov/policy/gen/guid/fpco/ferpa/library/uwisc.html
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I trust this responds adequately to your inquiry and thank you for bringing this matter to our 
attention. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      LeRoy S. Rooker 
      Director 
      Family Policy Compliance Office  


