
 
 
 
February 25, 2004 
 
 
Ms. Amy C. Foerster 
Assistant Counsel 
Department of Education 
333 Market Street 
Harrisburg, Pennsylvania  17126-0333 
 
Dear Ms. Foerster: 
 
This is in response to your letter, dated January 15, 2004, in which you asked for guidance on the 
Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA), 20 U.S.C. § 1232g.  Specifically, you state 
that the Federal Centers for Disease Control and Prevention (CDC) has entered into an 
agreement with the Center for Autism and Developmental Disabilities Research and 
Epidemiology (CADDRE) at the University of Pennsylvania for the purpose of performing an 
autism prevalence study.  You further explain that, in order to conduct the study, the study sites 
across the country have entered into Memorandum of Understandings (MOUs) with their 
respective State departments of education in order to obtain access to the records of students 
whom school districts have identified as developmentally disabled.  You ask whether such an 
MOU violates the requirements of FERPA.  This Office administers FERPA and provides 
technical assistance to educational agencies and institutions to ensure compliance with the statute 
and regulations codified at 34 CFR Part 99. 
 
In general, parents have the right under FERPA to inspect and review their children’s education 
records and to seek to have them amended in certain circumstances.  34 CFR Part 99, Subparts B 
and C.  In addition, an educational agency or institution subject to FERPA may not have a policy 
or practice of disclosing education records, or non-directory, personally identifiable information 
from education records, without the written consent of the parent or eligible student, except as 
provided by law.  34 CFR Part 99, Subpart D.  “Education records” are defined as records that 
are directly related to a student and maintained by an educational agency or institution or by a 
party acting for the agency or institution.  34 CFR § 99.3 (“Education records”).  It is our 
understanding that the Pennsylvania Department of Education (PDE) obtained the records sought 
by CADDRE from schools and school districts pursuant to PDE’s responsibility under the 
Individuals with Disability Education Act (IDEA) for ensuring that the Federal legal 
requirements of IDEA are met.  As such, the information requested by CADDRE clearly falls 
within the definition of “education records” under FERPA. 
 
FERPA applies to “educational agencies and institutions” that receive funds under any program 
administered by the Secretary of Education.  34 CFR 99.1.  Most local public schools and school 
districts (local educational agencies, or LEAs) are subject to FERPA because they receive 
Department funds and meet the description of an “educational agency” or “educational 
institution” provided in § 99.1 of the FERPA regulations.  While a State educational agency  
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(SEA) may receive funds from the Department, as a practical matter, FERPA generally would 
not apply to the records of an SEA.  This is because FERPA defines “education records” as 
information directly related to a “student,” which itself is defined as excluding a person who has 
not been in attendance at the educational agency or institution.  20 U.S.C. § 1232g(a)(4) and 
(a)(6).  Since students generally are not in attendance at an SEA, it follows that FERPA does not 
generally apply to the SEA’s records.  (Congress amended FERPA in § 249 of the Improving 
America’s Schools Act of 1994 so that parents have the right to inspect and review education 
records maintained by an SEA, including records that an SEA creates or receives from local 
school districts or other sources.  See 34 CFR § 99.10(a)(2).) 
 
LEAs and their constituent schools most often disclose education records to SEAs under  
§§ 99.31(a)(3)(iv) and 99.35 of the FERPA regulations, which permit disclosure without written 
consent to “authorized representatives of … State and local educational authorities” provided the 
disclosure is in connection with: 
 

• An audit or evaluation of Federal or State supported education programs; or 
• Enforcement of, or compliance with, Federal legal requirements relating to such 

programs. 
 
Information collected under this provision must be: 
 

• Protected in a manner that does not permit personal identification of individuals by 
anyone except the officials listed in 34 CFR 99.31(a)(3); and 

• Destroyed when no longer needed for the purposes for which it was disclosed. 
 
In this case, we are aware of no exception to the written consent rule other than § 99.31(a)(3) that 
would permit schools and LEAs to disclose the information to PDE without written parental 
consent in order for PDE to perform its responsibility of ensuring that the Federal legal 
requirements of IDEA are met.  Accordingly, information disclosed to PDE and other officials 
listed in 34 CFR § 99.31(a)(3) may not be redisclosed in personally identifiable form, 
intentionally or otherwise, to anyone other than authorized representatives of PDE and must be 
destroyed when no longer needed for the audit or evaluation purpose for which it was collected.   
It should noted be that “disclosure” not only means the transmitting or releasing of information 
to a third party but encompasses permitting a third party to have access to the information in any 
manner, including oral, written, or electronic means.  34 CFR § 99.3 (“Disclosure”).  Thus, 
allowing a party that is not an official of the SEA to inspect and review personally identifiable 
information would constitute a “disclosure” of personally identifiable information under FERPA. 
 
We are aware that some SEAs have entered into agreements with state departments of health or 
other entities that are grantees of CDC as part of CDC’s population-based surveillance projects 
for children with autism and other developmental disabilities, pursuant to CDC’s obligations  
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under Section 102 of the Children’s Health Act of 2000 (P.L. 106-310, October 17, 2000).  In 
some cases, the SEA has used an MOU to designate the state health department or other entity as 
its “authorized representative” for purposes of meeting the requirements of §§ 99.31(a)(3)(iv) 
and 99.35 of the FERPA regulations, as described above.   
 
Earlier this year, the Department issued guidance regarding whether FERPA permits a State or 
local educational authority, such as an SEA, to authorize or designate another State agency as its 
“authorized representative” in order to conduct data matching with the other entity.  This 
memorandum was issued to all Chief State School Officers on January 30, 2003, by former 
Deputy Secretary William D. Hansen and is available on this Office’s website 
(www.ed.gov/offices/OII/fpco).  The Deputy Secretary’s memorandum rescinded (effective 
April 30) previous Department guidance that relied on an expansive interpretation of the term 
“authorized representative” in § 99.31(a)(3) to support data matching with state labor 
departments and other non-educational agencies in order to meet Workforce Investment Act and 
other Federal reporting requirements.   It grew out of concern that unlimited discretion to appoint 
or designate an “authorized representative” for data matching purposes essentially vitiates the 
specific conditions for nonconsensual disclosure under §§ 99.31(a)(3) and 99.35 and, more 
generally, FERPA’s prohibition on disclosure without written consent.  The memo explains that 
multiple references to “officials” in the statutory text for this exception reflect congressional 
concern that the “authorized representatives” of a State educational authority (or other official 
listed in § 99.31(a)(3)) must be under the direct control of that authority, which means an 
employee, appointed official, or “contractor.”   
 
“Contractor” in this sense means outsourcing or using third-parties to provide services that the 
State educational authority would otherwise provide for itself, in circumstances where internal 
disclosure would be appropriate under § 99.35 if the State educational authority were providing 
the service itself, and where the parties have entered into an agreement that establishes the State 
educational authority’s direct control over the contractor with respect to the service provided by 
the contractor.  Any contractor that obtains access to personally identifiable information from 
education records in these circumstances is bound by the same restrictions on redisclosure and  
destruction of information that apply to the State educational authority itself under § 99.35, and 
the State educational authority is responsible for ensuring that its contractor does not redisclose 
or allow any other party to have access to any personally identifiable information from education 
records. 
 
In the circumstances you described, CADDRE may not serve as an “authorized representative” 
of PDE under § 99.31(a)(3) of the FERPA regulations because CADDRE personnel are not 
employees, appointed officials, or contractors under the direct control of PDE, the State 
educational authority.  That is, PDE may not enter into an MOU or some other type of agreement 
with CADDRE or some other outside agency to disclose personally identifiable information from 
education records to CADDRE. 

http://www.ed.gov/offices/OII/fpco
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Some educational agencies and institutions have asked whether FERPA would permit them to 
disclose information to outside researchers under the “study” provision of FERPA.  See 20 
U.S.C. § 1232g(b)(1)(F).  Under FERPA, an educational agency or institution may generally 
disclose personally identifiable, non-directory information, without obtaining prior written 
consent, to organizations conducting studies for, or on behalf of, the agency or institution, in 
order to: 
 

(A) develop, validate, or administer predictive tests; 
(B) administer student aid programs; or 
(C) improve instruction. 

 
34 CFR § 99.31(a)(6); 20 U.S.C. § 1232g(b)(1)(F).  The agency or institution may release 
information under this provision only if: 
 

(A) the study is conducted in a manner that does not permit personal identification 
of parents and students by individuals other than representatives of the 
organization; and 
 
(B) the information is destroyed when no longer needed for the purposes for 
which the study was conducted. 

 
Id.   

 
As with the FERPA provision for disclosure of information to State and local educational 
authorities, discussed above, recipients of information from education records under this 
provision may not redisclose information in personally identifiable form except to officials of the 
organization conducting the study for which the information was originally disclosed. 
 
Implicit in the “study” exception is the notion that an educational agency or institution has 
authorized a study.  The fact that an outside entity, on its own initiative, conducts a study which 
may benefit an educational agency or institution, does not transform the study into one done “for 
or on behalf of” the educational agency or institution.      
   
There are ways in which an educational agency or institution may participate in research such as 
the surveillance of children with autism and other developmental disabilities without violating 
FERPA.  First, nothing in FERPA prohibits the PDE or an LEA or school from disclosing 
information in aggregate or other non-personally identifiable form.  As noted earlier, FERPA 
specifically prevents the disclosure of personally identifiable information from education 
records, without the prior written consent of parents and students under § 99.30, including: 
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(a) the student’s name; 
(b) the name of the student’s parent or other family member; 
(c) the address of the student or student’s family; 
(d) a personal identifier, such as the student’s social security number or student 
number; 
(e) a list of personal characteristics that would make the student’s identity easily 
traceable; or 
(f) other information that would make the student’s identity easily traceable. 

 
In order to make sure that student-level information is not personally identifiable, in 
circumstances that can lead to identification of an individual, the disclosing educational agency 
or institution (the PDE or LEA or school) would need to remove not only name and ID number 
but also “personal characteristics” and “other information that would make the student’s identity 
easily traceable,” which means such factors as physical description (race, sex, appearance, etc.); 
date and place of birth; religion and national origin; participation in sports, clubs, and other 
activities; academic performance; employment; disciplinary actions or criminal proceedings, etc.  
“Other information that would make the student’s identity easily traceable” may also be 
implicated in the release of small numbers of aggregated or statistical information from 
education records. 
 
Second, nothing in FERPA prohibits school officials from asking parents for their consent in 
order to disclose personally identifiable information on students to CADDRE officials.  The 
written consent required before an educational agency or institution may disclose personally 
identifiable, non-directory information from education records should: 
 

(1) specify the records that may be disclosed; 
(2) state the purpose of the disclosure; and 
(3) identify the party or class of parties to whom the disclosure may be made. 
 

34 CFR § 99.30(b); see 20 U.S.C. § 1232g(b)(2)(A).   
 
If requested, the agency or institution must provide a parent or student with a copy of the records 
disclosed.  34 CFR § 99.30(c).  
 
I trust that this adequately explains the scope and limitations of FERPA as it relates to the 
disclosure of personally identifiable information by the PDE, LEAs, and/or schools to CADDRE.   
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Should you have any further questions, please do not hesitate to contact this Office at the 
following address and telephone number: 
 
   Family Policy Compliance Office 
   U.S. Department of Education 
   400 Maryland Avenue, SW 
   Washington, DC 20202-5901 
   (202) 260-3887 
 
      Sincerely, 
 
         /s/ 
 
      LeRoy S. Rooker 
      Director 
      Family Policy Compliance Office 
 
cc: Gerald Zahorchak 
 Deputy Secretary 
 Office of Elementary and Secondary Education 
 PDE 
 
 John J. Tommasini 
 Assistant Director 
 Bureau of Special Education 
 PDE 
 
 


