
September 17, 1999 
 
Mr. Edward M. Opton, Jr. 
University Counsel 
The Regents of the University of California 
Office of General Counsel 
1111 Franklin Street, 8th Floor 
Oakland, California 94607-5200  

Dear Mr. Opton: 

This is in response to your March 15, 1999, letter to this Office requesting our guidance on the 
University of California’s (University) response under the Family Educational Rights and Privacy 
Act (FERPA) to a subpoena duces tecum that may be issued for certain students’ education 
records. Specifically, the California Public Employment Relations Board (PERB) has served (or 
will serve) a subpoena duces tecum for "directory information" about the University’s teaching 
assistants. You ask for our advice on the following:  

1. Whether the University would violate FERPA by complying with a subpoena that may be 
issued by the PERB.  

2. Whether there is any other provision contained in FERPA that would allow the University 
to lawfully provide education records to PERB.  

3. Whether FERPA allows notice of a court order or subpoena to be made by publication in 
campus newspapers or on campus bulletin boards, or would individual letters be 
required.  

4. What is the purpose of § 99.61 of the FERPA regulations?  

This Office administers FERPA is responsible for providing technical assistance to educational 
agencies and institutions regarding issues related to education records. 
As you are aware, FERPA is a Federal law that affords parents and eligible students the right to 
have access to education records, the right to seek to have the records amended, and the right to 
have some control over the disclosure of information from the records. See 20 U.S.C. § 1232g 
and 34 CFR Part 99. When a student turns 18 years of age or attends an institution of 
postsecondary education, the student becomes an "eligible student" and all FERPA rights 
transfer to the student. As explained more fully below, records of teaching assistants are 
education records under FERPA and may not be disclosed without written consent of the student 
or unless the disclosure meets one of the exceptions to the prior consent rule under FERPA. 
Each of your questions is addressed below.  
 
Can the University lawfully comply with a subpoena that may be issued by the PERB? 
In your March 15, 1999, letter you state that the PERB may issue a subpoena duces tecum to the 
University for "the names, departments where employed, and home addresses for several 
thousand students who are employed in various campus positions, chiefly as teaching 
assistants". You specifically ask if the University can provide this information under a subpoena 
for those students who have exercised their right to opt out of the disclosure of "directory 
information." The PERB wants the information "because it is planning representation elections 
this Spring at most of the University’s nine campuses to determine whether the student 
employees wish to be exclusively represented by a labor union in their employment relationship 
with the University."  
 
You indicated in your letter that you are concerned that "compliance with the subpoena duces 
tecum may violate FERPA." It appears you believe that if the PERB issues the University a 
subpoena duces tecum, it would not be valid or considered "lawfully issued" because, in your 
opinion, the PERB may not have the authority under its enabling statute to issue a subpoena for 



the teaching assistant’s education records. The enabling statute, according to your letter, states 
that the PERB shall have the authority: 
 

To hold hearings, subpoena witnesses, administers oaths, take the testimony or 
deposition of any person, and, in connection therewith, to issue subpoenas duces tecum 
to require the production and examination of, any employer’s or employee organization’s 
records, books, or paper confidential under statute.  

Cal. Gov’t Code § 3563 (g). 
 
In your letter, you also state that it "does not appear that FERPA conflicts with state or local law 
under the facts that I have described—instead, the conflict is between FERPA and a directive 
(and potentially a subpoena duces tecum) issued by a state agency." 
As you aware, Ms. Margo A. Feinberg, counsel to the International Union, United Automobile, 
Aerospace and Agricultural Implement Workers of America (UAW), AFL-CIO, also sent a letter to 
this Office regarding the potential subpoena duces tecum. In her letter, dated March 19, 1999, 
she makes the following statements: 
 

The UAW has filed representation petitions to represent academic student employees in 
such titles as Teaching Assistants, Readers and Tutors at the University of California 
campuses. . . . PERB has held several lengthy hearings as to the status of these 
positions and has determined that they are employees as defined by the Higher 
Education Employment Relations Act (HEERA) (California Government Code Section 
3560, et seq.), and as such have a right to representation.  
It is our position first and foremost that any interpretation of HEERA rests with PERB and 
in certain circumstances the California courts. Therefore, it is not for the Department of 
Education to evaluate whether PERB’s subpoena is legitimate. 
We, however, share PERB’s view that it has legitimate subpoena power.  
 

As you are aware, FERPA broadly defines the term "education records" as those records that 
contain information that is directly related to a student and that are maintained by an educational 
agency or institution or a party acting for the agency or institution. FERPA specifically includes in 
the term, those records relating to an individual in attendance at the agency or institution who is 
employed as a result of his or her status as a student. 34 CFR § 99.3 (b)(3)(ii). You indicated in 
your letter that teaching assistants are students in attendance at the University and one cannot 
be a teaching assistant unless one is a student. Therefore, it is our determination that records 
maintained by the University regarding teaching assistants are "education records" under 
FERPA.  
 
This Office is not addressing the question of whether the records of readers and tutors are 
subject to FERPA because sufficient facts were not presented in either your letter or Ms. 
Feinberg’s letter to enable us to determine whether the readers and tutors are students in 
attendance at the University. However, to the extent a University employs readers and tutors and 
their employment is contingent upon their being students in attendance at the University, then the 
same conclusion as teaching assistants would apply and their records would be considered 
"education records."  
 
With regard to the disclosure of education records, FERPA generally provides that an educational 
agency or institution may only disclose a student's education record to a third party if the eligible 
student has given appropriate written consent. 20 U.S.C. § 1232g(b)(1) and (b)(2)(A); 34 CFR § 
99.30. However, FERPA does permit the nonconsensual disclosure of education records in 
certain limited circumstances, such as when the disclosure is made in compliance with a lawfully 
issued subpoena or court order. CFR § 99.31(a)(9). A student’s decision to be excluded from the 
disclosure of "directory information" has no bearing on the institution’s compliance with a lawfully 
issued subpoena or court order. That is, an institution may disclose personally identifiable 
information from education records in compliance with a lawfully issued subpoena or court order 
regardless whether a student has opted out of the disclosure of directory information (see below). 



While FERPA does not specifically define what constitutes a "lawfully issued subpoena," this 
Office has consistently advised that institutions, in consultation with their counsel, are best able to 
determine whether a subpoena has been lawfully issued because what would be considered a 
"lawfully issued subpoena" varies from State to State. In short, we have concluded previously that 
if a subpoena is issued in compliance with State law, it is "lawfully issued."  
 
Please note that while a "lawfully issued subpoena" or court order may compel disclosure of 
information, FERPA does not require an educational institution to disclose information from a 
student's education record to anyone other than to the eligible student to whom the records 
relate. Rather, FERPA permits the disclosure of education records without prior written consent in 
certain limited situations, such as when the records are the subject of a subpoena or court order. 
In addition, unless the subpoena is a Federal grand jury subpoena or other subpoena issued for a 
law enforcement purpose, and the subpoena contains a provision that the eligible student must 
not be informed of the existence of the subpoena, the institution must make a reasonable effort to 
notify the eligible student in advance of compliance with the subpoena. This permits the eligible 
student to seek protective action from the court, such as limiting the scope of the subpoena.  
 
Is there any other provision contained in FERPA that would allow the University to lawfully 
provide education records to PERB? 
Absent prior written consent, no. As mentioned above, records containing information on teaching 
assistants are education records under FERPA. FERPA does provide that written consent is not 
needed if the disclosure concerns information the educational agency or institution has 
designated as "directory information," under the conditions described in 34 CFR § 99.37. See 34 
CFR § 99.31(a)(11). The definition lists items that would not generally be considered harmful or 
an invasion of privacy if disclosed which includes, but is not limited to: a student's name; address; 
telephone listing; date and place of birth; major field of study; participation in officially recognized 
activities and sports; weight and height of members of athletic teams; dates of attendance; 
degrees and awards received; and the most previous educational agency or institution attended. 
34 CFR § 99.3 ("Directory information"). Should a school disclose the names and addresses of its 
teaching assistants under FERPA’s directory information exception, the school would also be 
disclosing, at the same time, the fact that those students are teaching assistants. Under FERPA, 
the fact that a student is a teaching assistant is not directory information.  
 
Ms. Feinberg states in her letter, however, that the "University has previously released the names 
and addresses of teaching assistants in identical proceedings." She lists situations or 
mechanisms in which she states the names of the teaching assistants, tutors, or readers have 
previously been disclosed or made public. They include printing the names in the course catalog, 
posting them to the web page of the University, in the tutorial center, in the departments, on the 
office doors and mailboxes. She also states that the "individuals when voting in the election 
release their name as part of the process and obviously assume the University will have to 
release information to verify if they are currently employees in the bargaining unit." In addition she 
states: "The University already provides the names and addresses of these academic student 
employees to other state agencies that cover employment issues, such as the Franchise Tax 
Board and the Workers’ Compensation Appeals Board, as well as to the health insurance 
providers." 
 
Although Ms. Feinberg states that the University has previously released the names and address 
of teaching assistants, the nature and circumstances in the situations she describes differ from 
the disclosure of information to a specific third party, the PERB. Our advice does not relate to the 
publishing of a teaching assistant’s name and address on-campus, action that an individual who 
is acting as a teaching assistant knows is inevitable as part of his or her teaching curriculum. 
However, in general, it is our understanding that in circumstances such as those described by 
Ms. Feinberg, an educational institution would ordinarily have obtained the student's permission 
to make his or her name and designation as a teaching assistant available to certain students and 
staff as part of the actual employment application process for teaching assistants.  



Also, Ms. Feinberg states that "the University already provides the names and addresses of these 
academic student employees to other state agencies that cover employment issues, such as the 
Franchise Tax Board and the Workers’ Compensation Appeals Board, as well as to the health 
insurance providers." We do not have enough information to consider how FERPA applies to 
these disclosures. For example, we would need to know whether at any point in the employment 
application process the individual signed a consent form for the release of his or her education 
records.  
 
As noted previously, records containing a student’s name, address, and status as a teaching 
assistant are considered "education records" because of the teaching assistants’ status as 
students. As such, under the circumstances provided and assuming the absence of any other 
exception, such as a lawfully issued subpoena, the University would be required to obtain the 
consent of the teaching assistants prior to disclosing such information to the PERB. 
No other provisions in FERPA are applicable to the particular circumstances you have presented. 
However, it appears from a subsequent communication that the University has taken action to 
overcome the problem of withholding the teaching assistants addresses for those who opted out. 
We are pleased that it appears you have resolved the issue. Although you did not elaborate on 
how the situation was resolved, we offer you the following two suggestions as possible solutions 
or actions the University may want to consider taking in the event it finds itself in a similar 
situation in the future. 

1. The University could add a consent portion to the teaching assistant’s application 
giving the teaching assistants the option of having their names and addresses 
released to the PERB for the purpose of elections.  

OR 

2. The University could volunteer to mail or deliver the literature that PERB 
presumably would like to have provided to the students via their mailing 
addresses. This would avoid any disclosures of education records to a third 
party.  

Is notice of a court order or subpoena by publication in campus newspapers and on 
campus bulletin boards sufficient or are individual letters required? 
This Office has consistently interpreted FERPA to require that students be notified in advance of 
the compliance with a court order or subpoena by individual notice. Notice on campus bulletin 
boards or in campus newspapers would not be adequate to meet this requirement. In contrast, 
the requirement in § 99.7 of the FERPA regulations that institutions must annually notify students 
of their FERPA rights may be provided by individual notice, publication in campus newspapers or 
on campus bulletin boards.  
 
What is the purpose of § 99.61? 
In your letter you ask whether the purpose of § 99.61 is to allow this Office to grant exceptions in 
appropriate cases to the restrictions that the FERPA places on the release of education records. 
If so, you then ask whether the University may be granted such an exception.  
 
The purpose of § 99.61 is to require an educational agency or institution that determines that it 
cannot comply with FERPA, due to a conflict with a State law, to notify this Office regarding such 
conflict. Once notified, this Office reviews the law and any pertinent interpretations made by the 
State and provides guidance to the agency or institution regarding its applicability to FERPA. The 
Department has no authority to grant an exception or waiver to any of the provisions in FERPA. 
In sum, compliance with portions of a State law that conflict with FERPA may jeopardize an 
educational agency or institution’s continued eligibility to receive Federal education funds. FERPA 
provides that the Department may not make funds available to any educational agency or 
institution that has a policy of denying parents or students their rights under FERPA. Thus, to the 



extent that a conflict does exist between a State law and FERPA, and the agency or institution 
has a practice or policy of violating FERPA in order to comply with a State law, the agency or 
institution would be in jeopardy of losing Department of Education funds.  
 
I trust that the above information is responsive to your inquiry. Should you have any further 
questions on FERPA, please feel free to contact this Office again.  
Sincerely,  
LeRoy S. Rooker 
Director 
Family Policy Compliance Office  
 


