
Mr. Joseph W. Ambash 
Seyfarth Shaw 
World Trade Center East 
Two Seaport Lane 
Suite 300 
Boston, Massachusetts 02210-2028  

Dear Mr. Ambash:  

This responds to your February 12, 2002, facsimile and recent conversation with Ms. 
Ingrid Brault of my staff asking for advice regarding the Family Educational Rights and 
Privacy Act (FERPA) as it relates to a request for information that the University of 
Massachusetts (University) has received from the Graduate Employee Organization, 
Local 2322, UAW (Union). As you are aware, this Office administers FERPA and is 
responsible for providing technical assistance to educational agencies and institutions 
regarding issues related to education records.  

In your letter, you explain that part of the collective bargaining agreement between the 
Union and the University requires that the University disclose to the Union the following 
information on its graduate students: student ID number, social security number, waiver 
type, academic department, work department, employment category, number of hours 
contracted for, stipend, length of contract, entrance date, home address, phone number, 
and the fact that they may have been identified for lay-off. You explain that while the 
Union represents Teaching Assistants, Teaching Associates (graduate students who teach 
credit courses and whose names are listed in the schedule of courses), and Research 
Assistants, among others, the University has only defined Teaching Associates in its 
definition of directory information. You ask, therefore, whether the University may 
release the above outlined information on its Teaching and Research Assistants and 
Teaching Associates absent their prior written consent or absent a subpoena for such.  

FERPA defines "education records" as "those records, files, documents and other 
materials which -  

(i) contain information directly related to a student; and 
(ii) are maintained by an educational agency or institution or by a person acting 
for such agency or institution.  

20 U.S.C. 1232g(a)(4)(1) and (ii). FERPA specifically includes in the term, those records 
relating to an individual in attendance at the agency or institution who is employed as a 
result of his or her status as a student. 34 CFR § 99.3 (b)(3)(ii). Therefore, under FERPA 
records of Teaching Assistants, Teaching Associates, and Research Assistants whose 
employment at the University is contingent of their status as students, are "education 
records," and, as such, are subject to the FERPA provisions authorizing their disclosure 
or nondisclosure.  



With regard to the disclosure of education records, FERPA generally provides that an 
educational agency or institution may only disclose a student's education record to a third 
party if the eligible student has given appropriate written consent. 20 U.S.C. § 
1232g(b)(1) and (b)(2)(A); 34 CFR § 99.30. FERPA does provide that written consent is 
not needed if the disclosure concerns information the educational agency or institution 
has designated as "directory information," under the conditions described in 34 CFR § 
99.37. See 34 CFR § 99.31(a)(11). The definition lists items that would not generally be 
considered harmful or an invasion of privacy if disclosed which includes, but is not 
limited to: a student's name; address; telephone listing; electronic mail address; 
photograph; date and place of birth; major field of study; enrollment status (e.g. 
undergraduate or graduate; full-time or part-time); participation in officially recognized 
activities and sports; weight and height of members of athletic teams; dates of attendance; 
degrees and awards received; and the most previous educational agency or institution 
attended. 34 CFR § 99.3 ("Directory information").  

We have advised in the past that a graduate fellow's/assistant's status as a graduate 
fellow/assistant and his/her teaching assignment may be designated as directory 
information, should an educational agency or institution so choose. This information is 
similar to those types of information that are specified by the statute under the definition 
of directory information and are of a nature of being common knowledge to those who 
are in the individual's class or who pass by the class. In this regard, if a school publishes 
and/or posts the names of teaching fellows/assistants with course selection or other 
registration information, it should be designating these two items as directory 
information.  

You noted that the University has designated Teaching Associates as directory 
information. Accordingly, the names of those students who are Teaching Associates may 
be disclosed as directory information. However, as explained above, the records of a 
Teaching Associate are education records as defined under FERPA. Thus, as with all 
student education records, FERPA would prevent the University from disclosing 
information such as the student ID number, social security number, number of hours 
contracted for, stipend, length of contract, employment category and, entrance date to the 
Union absent another provision that allows for the disclosure. Other information 
requested by the Union, like home address and phone number may fit the definition of 
directory information under FERPA and could, if appropriately designated, be disclosed. 
As for the fact that a Teaching Associate may have been identified for a lay-off, that 
information would be protected from disclosure if such information is documented in a 
record at the University.  

I trust that the above information is responsive to your inquiry. Should you have any 
further questions on FERPA, please feel free to contact this Office again.  

Sincerely,  



LeRoy S. Rooker 
Director 
Family Policy Compliance Office 

 


