
June 22, 1998 

Ms. Linda C.T. Simlick 
Pinnell & Kingsley, 
Attorneys at Law 
601 University Avenue, Suite 265 
Sacramento, California 95825-6706 

Dear Ms. Simlick:  

This is in response to your November 25, 1997, letter to this Office and in confirmation of oral 
advice given to you by a member of my staff on November 21, 1997. You state that your office 
represents school districts throughout Northern California and you ask whether the Family 
Educational Rights and Privacy Act (FERPA) would require a school district to obtain a court 
order confirming that a subpoena has been "lawfully issued." You state that it was your 
understanding that such action would be required, but that "the question has been raised that if 
the subpoena is issued in compliance with California law . . . isn't the subpoena then legally 
sufficient to be defined as 'lawfully issued', for the purposes of FERPA?" This Office administers 
FERPA and is responsible for providing technical assistance to educational agencies and 
institutions.  

FERPA is a Federal law that affords parents the right to have access to their children's education 
records, the right to seek to have the records amended, and the right to have some control over 
the disclosure of information records. When a student turns 18 years of age or attends an 
institution of postsecondary education, the student becomes an "eligible student" and all FERPA 
rights transfer to the student. FERPA broadly defines the term "education records" as those 
records that contain information that is directly related to a student and that are maintained by an 
educational agency or institution or a party acting for the agency or institution.  

FERPA generally provides that an educational agency or institution may only disclose a student's 
education records to a third party if the parent or eligible student has given appropriate written 
consent. 20 U.S.C. section 1232g(b)(1) and (b)(2)(A); 34 CFR section 99.30. However, FERPA 
permits the nonconsensual disclosure of education records in certain limited circumstances, such 
as when the disclosure is made in compliance with a lawfully issued subpoena or court order if 
the educational agency or institution makes a "reasonable effort to notify" the parent or eligible 
student of the order or subpoena in advance of compliance. 34 CFR section 99.31(a)(9)(ii).  

While FERPA does not specifically define what constitutes a "lawfully issued subpoena", this 
Office has consistently advised that school districts, in consultation with their counsel, are best 
able to determine whether a subpoena has been lawfully issued because what would be 
considered a "lawfully issued subpoena" varies from State to State. However, we note that if a 
subpoena is issued in compliance with State law, it would be "lawfully issued."  

In addition, we note that FERPA's requirement that school districts make a reasonable effort to 
notify parents or eligible students when education records are disclosed pursuant to a subpoena 
or court order allows the parent or eligible student to seek protective action from the court, such 
as limiting the scope of the subpoena. Prior attempts to notify are not required when the 
disclosure is in compliance with a Federal grand jury subpoena or a law enforcement subpoena if 
a court has concluded, for good cause shown, that the information furnished in response to such 
subpoena or court order should not be disclosed. 20 U.S.C. section 1232g(b)(1)(J); 34 CFR ' 
99.31(9)(ii).  

Section 99.32 of the FERPA regulations generally requires that an educational agency or 
institution maintain a record of all requests for access to and disclosures from education records; 



however, we have determined that such recordation would not be required when the disclosure 
was made in compliance with a judicial order or subpoena as long as the school successfully 
notified the parent or eligible student of the order or subpoena in advance of compliance. Further, 
the recordation requirements at 34 CFR section 99.32 do not apply when disclosure of education 
records is made in pursuant to a Federal grand jury or law enforcement subpoena if a court 
concludes that the information furnished in response to the subpoena should not be disclosed to 
the parent or eligible student.  

Additionally, the redisclosure provisions at 34 CFR section 99.33 do not apply to records that 
have been disclosed pursuant to a court order or lawfully issued subpoena. 34 CFR section 
99.33(c). Once an institution determines that the subpoena or judicial order is valid and makes a 
reasonable attempt to provide advance notice in sufficient time to allow the student to take 
appropriate action, the institution is not responsible for taking any further action to protect the 
records against redisclosure.  

While a lawfully issued subpoena or court order may compel disclosure of information, FERPA 
does not require an educational institution to disclose information from a student's education 
record to anyone other than to the parent of a student to whom the records relate or to the eligible 
student to whom the records relate. Rather, FERPA permits disclosure of education records 
without prior written consent in certain limited situations, such as when the records are the 
subject of a subpoena or court order.  

Finally, we have enclosed a copy of the November 21, 1996 final regulations that amended 
FERPA. The regulations removed section 99.6--the requirement for a student records policy--and 
revised the annual notification requirements under section 99.7. As a result, school districts must 
annually notify parents of their FERPA rights, but are no longer required to maintain a student 
records policy. We are also enclosing a model notification for your review.  

I trust that the above information is responsive to your inquiry. Should you have any further 
questions on FERPA, please feel free to contact this Office again.  

Sincerely, 
LeRoy S. Rooker 
Director 
Family Policy Compliance Office  

Enclosure  

 


