
                  
                

               
                

      
 
 
 
  
 
  

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 

 
 

 
  

 
 

 

 

 
 

 
 

 
  

 
 

NOTE: This letter was reformatted to make it more accessible on the Student Privacy Policy Office’s (SPPO’s) 
website. Please note that SPPO administers FERPA and the office’s prior name was the Family Policy Compliance 
Office (FPCO). Some citations in this letter may not be current due to amendments of the law and regulations. 
SPPO has not revised the content of the original letter. Any questions about the applicability and citations of the 
FERPA regulations included in this letter may be directed to FERPA@ed.gov. 

April 11, 2005 

Ms. Jean Welch Hill 
Attorney 
Utah State Office of Education 
P.O. Box 144200 
Salt Lake City, Utah 84114-4200 

Dear Ms. Hill: 

This responds to your letter dated July 27, 2004, in which you asked for guidance on the 
disclosure of information to the Navajo Nation under the Family Educational Rights and Privacy 
Act (FERPA), 20 U.S.C. § 1232g.  This Office administers FERPA and provides technical 
assistance to ensure compliance with the statute and regulations codified at 34 CFR Part 99. 

Your letter states that the Navajo Nation (Nation) has asked the Utah State Office of Education 
(USOE) for personally identifiable information regarding Native American students attending 
Utah public schools.  According to your letter, the Nation intends to use this information in order 
to develop recommendations for schools and the Nation to improve instruction and/or assessment 
of Native American students. 

The Nation asserts that it can receive the data as an “educational agency or institution with a 
legitimate educational interest” under 34 CFR § 99.31(a)(1).  USOE is uncertain whether the 
Nation’s “Department of Education” qualifies as an educational agency or institution under the 
FERPA definitions, citing 34 CFR § 99.1(a)(1) and (2).  In that regard, you explained that the 
Nation receives funds from the U.S. Secretary of Education and provides educational services to 
students attending tribal schools.  It does not, however, “control, direct or perform service 
functions for public schools in the area.”  You asked us whether the Nation meets the definition 
of an “educational agency or institution” so that USOE can provide personally identifiable 
student records to the Nation without parental consent under § 99.31(a)(1), and if any other 
exception to the written consent rule in FERPA applies.  You also asked whether USOE may 
provide data on all native American students or only on members of the Nation. 

Your letter also notes that USOE and the Nation are anxious to resolve the issues and that other 
States with significant Native American populations may have the same questions.  You added 
that USOE is willing to provide the information so long as it complies with FERPA because 
“Native American student success is a critical issue in Utah and other Western states and tribal 
analysis of student data could be a crucial component of that success.” 
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As explained below, we have conducted a detailed review and analysis of applicable legal 
requirements and found no legal authority on which to conclude that educational agencies and 
institutions or USOE may disclose education records to the Nation’s Department of Education 
without the prior written consent of the students’ parents.  

FERPA protects the privacy interests of parents in their children’s education records.  It applies 
to any “educational agency or institution” that receives funds under a program administered by 
the U.S. Department of Education.  34 CFR § 99.1.  This includes virtually all public elementary 
and secondary school districts in the United States.  Under FERPA, parents have the right to 
inspect and review the student’s records and to seek to have them amended if they are inaccurate, 
misleading, or in violation of the student’s rights of privacy.  34 CFR Part 99, Subparts B and C.  
(When a student becomes an “eligible student,” that is, one who is 18 years of age or attends a 
postsecondary institution, all FERPA rights transfer from the parents to the student.  34 CFR §§ 
99.1, 99.5.) 

In addition to parents’ rights to inspect and review and to seek to amend their children’s 
education records, FERPA also provides that an educational agency or institution may not have a 
policy or practice of disclosing education records, or personally identifiable information from 
education records, without the prior written consent of the parent or eligible student, except as 
provided by law.  20 U.S.C. § 1232g(b)(1) and (2).  Specific requirements for written consent are 
set forth in 34 CFR § 99.30, and the exceptions follow in § 99.31. 

“Education records” are defined broadly in FERPA as those records that are directly related to a 
student and maintained by an educational agency or institution or by a party acting for the 
agency or institution.  34 CFR § 99.3 (“Education records”). (There are five exclusions from the 
definition not relevant to this discussion.)  The attendance records, grades, and test scores of 
Indian students requested by tribal education departments (TEDs) clearly fall within the 
definition of “education records” that are protected under FERPA. 

One of the exceptions to the prior written consent requirement in FERPA allows an educational 
agency or institution to disclose education records to “other school officials, including teachers, 
within the agency or institution whom the agency or institution has determined to have legitimate 
educational interests.”  34 CFR § 99.31(a)(1)(emphasis added).  For example, under this 
exception a school may disclose education records, without parental consent, to officials of the 
local educational agency (LEA) or school district that “directs and controls” the school provided 
that district officials have a “legitimate educational interest” in the information.  See 34 CFR § 
99.1(a)(1) for description of “educational agency.”  It does not allow a school or school district 
to disclose education records to officials of a different agency or organization, such as a tribal 
education department, that does not govern the schools attended by the students whose records 
are disclosed.  While the Secretary of Education may treat a tribal government as a “local 
educational agency” for purposes of awarding grants under 20 U.S.C. § 7422, there is no support 
in the Indian Education provisions of the No Child Left Behind Act for concluding that “grantee” 
status also confers upon tribal educational authorities full rights, privileges and obligations as 
“local educational agencies.” 

Likewise, an educational agency or institution may also disclose education records without 
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consent to “officials of another school, school system, or institution of postsecondary education” 
where the student seeks or intends to enroll.  See 34 CFR § 99.31(a)(2).  However, a tribal 
education department that does not have students in attendance fails to meet the definition of an 
“educational agency or institution” and, therefore, cannot be the recipient of education records 
under this exception.  See 20 U.S.C. § 1232g(a)(3). 

Section 99.31(a)(3)(iv) of the FERPA regulations allows disclosure of education records without 
consent to “authorized representatives of … State and local educational authorities” for purposes 
of an audit or evaluation of Federal or State supported education programs, or the enforcement of 
Federal legal requirements that relate to those programs.  (See also § 99.35, which limits the 
redisclosure of education records under this exception and requires destruction of information as 
specified.)  Indeed, this is the basis on which local school districts generally provide education 
records, without consent, to USOE and other State educational authorities under FERPA.  
However, we are unable to conclude that the Nation’s Department of Education qualifies as State 
educational agency or other State or local educational authority, especially given that its request 
for records is not in connection with an audit or evaluation of a Federal or State supported 
education program or to enforce Federal requirements related to those programs.  Further, since 
the Nation is not conducting studies for or on behalf of a State or local educational agency, the 
exception in § 99.31(a)(6) of the FERPA regulations does not apply. 

We recognize the importance of these initiatives and look forward to working with the State and 
with tribal authorities in seeking a possible solution to assist in achieving these goals. 

Sincerely, 

/s/ 

LeRoy S. Rooker 
Director 
Family Policy Compliance Office 

cc: Victoria Vasques, Director, Office of Indian Education 


