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 August 4, 1998 
 
Tamara Walker Sieckmann, Esq. 
Attorney for Mesa Unified School District #4 
549 North Stapley Drive  
Mesa, Arizona  85203-7297 
 
Dear Ms. Sieckmann: 
 
This responds to your letter of May 17, 1996, and follow-up letter of July 17, 1996, 
regarding applicability of the Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA) to 
information concerning a student's selection for membership in the National Honor Society 
and the National Junior Honor Society.  I apologize for the amount of time it has taken us to 
respond to your letter.  Due to the large amount of correspondence this Office receives, we 
currently have a backlog that we are working to resolve. 
 
You asked in your May 17 letter whether parents had the right under FERPA to inspect 
"teacher recommendations or evaluations submitted to the faculty council, or other 
documents considered by the faculty council, in connection with a student's consideration 
for membership in the National Honor Society or National Junior Honor Society."  You also 
asked whether the faculty council is permitted to dispose of these documents after the 
selection decisions have been made and whether parents have the right to inspect the 
documents if the faculty council decides to retain them. 
 
As explained more fully below, parents have the right under FERPA to inspect and review 
any recommendations or evaluations created or submitted by their teachers for purposes of 
selection to these honor societies so long as the records are maintained by their school or 
school district. FERPA does not require the school or school district to maintain these 
records, and FERPA does not provide parents with the right to inspect and review these 
records if they are maintained by the honor societies 
 
You explained that the National Honor Society and National Junior Honor Society are 
honorary organizations sponsored by the National Association of Secondary School 
Principals to recognize outstanding high school and junior high school students.  These 
societies have national constitution and establish local chapters at junior and senior high 
schools.  The local chapters are governed by the national constitution and by local chapter 
bylaws.  The societies are nonmandatory organizations in which students are selected for 
membership by a faculty council created by the local chapter bylaws.  These faculty 
councils voluntarily· evaluate students based on their academic achievements, leadership 
abilities, character, and service to their school.  After a decision has been made on 
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membership, the evaluation forms are not maintained by the district and there are no records 
kept by the schools that pertain to these honor societies or that indicate whether a student is 
a member of those organizations. 
 
You stated further that these honor societies take the position that parents and students have 
no right under FERPA to review the evaluation sheets or other papers that may have been 
used by the faculty council in their selection decision because these are "working papers of 
the teachers involved unless and until they are made a permanent part of a student's 
personnel file or some other school file."  You added that membership in either honor 
society is not a property right that is subject to a constitutionally protected interest and, 
therefore, parents and students do not have a right to challenge fair and non-discriminatory 
selection criteria. 
 
FERPA provides that parents (or eligible students) have the right to inspect and review the 
student's education records.  See FERPA regulations codified at 34 CFR § 99.10.  FERPA 
defines "education records" as those records that are "directly related to a student" and 
"maintained by an educational agency or institution or by a party acting for the agency or 
institution.  See 34 CFR § 99.3.  An “educational agency or institution" is subject to FERPA 
if it receives funds under any program administered by the Secretary of Education and provides 
educational services or instruction or administrative control or direction of public elementary or 
secondary schools or postsecondary institutions.  See 34 CFR § 99.1. 
 
The teacher recommendations or evaluations you described are clearly "directly related to a 
student."  Based on the information you provided, it appears that the National Honor Society 
and the National Junior Honor Society are not "educational agencies or institutions" subject 
to FERPA and, therefore, records pertaining to students maintained by these societies are 
not subject to FERPA.  However, these societies perform their services through local 
chapters established at junior and senior high schools, where faculty councils are created by 
local chapter bylaws. You explained that these faculty councils voluntarily evaluate students 
based on their academic achievement and other school activities and, after a decision has 
been made on membership, the evaluation forms are not maintained by the school district. 
 
In these circumstances, the recommendations, evaluation forms, and other documents or records 
created by teachers and submitted to the faculty councils are "education records" subject to 
FERPA· so long as they are maintained or retained by the teachers.  FERPA does not recognize 
an exception to the right to inspect and review education records for a teacher's "working 
papers” that have not yet been made part of a student's permanent record.  The term "education 
records" does not include instructional records that are kept in the sole possession of ·the maker 
of the record if they are not accessible or revealed to any other person.  See 34 CFR § 99.3.  
However, the recommendations and evaluation forms at issue here do not meet those 
requirements as the contents of those records, or the records themselves, are shared with the 
faculty councils and the honor societies.  Further, a parent's FERPA rights do not depend on 
whether the educational institution decides to maintain records informally or make them part of 
the student's permanent record.  Records that are directly related to students and maintained by 
teachers in any place and form are "education records" subject to FERPA unless they meet the 
exception noted above. 
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Finally, FERPA does not require an institution (or teacher) to retain education records unless 
there is an outstanding request to inspect and review the records.  See 34 CFR § 99.l0(e).  So 
long as there is no outstanding request to inspect and review the teacher's records, they may be 
destroyed. 
 
Once again, we regret the delay in responding to your request for guidance and would be pleased 
to answer any other FERPA questions you may have. 
 

Sincerely, 
 

/s/ 
 

LeRoy S. Rooker 
Director 
Family Policy Compliance Office 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




