
                  
                

               
                

      
 
 
  
 

 
 

 
 

 
 

 
  

 
 

 

  
 

 
 

   
 

 
   
 

 
 

  
  

    
 

 
 

 
   

 
 

   
 

 

 

NOTE: This letter was reformatted to make it more accessible on the Student Privacy Policy Office’s (SPPO’s) 
website. Please note that SPPO administers FERPA and the office’s prior name was the Family Policy Compliance 
Office (FPCO). Some citations in this letter may not be current due to amendments of the law and regulations. 
SPPO has not revised the content of the original letter. Any questions about the applicability and citations of the 
FERPA regulations included in this letter may be directed to FERPA@ed.gov. 

June 10, 2002 

Mr. James B. Kamieniecki 
Internal Revenue Service 
Criminal Investigation 
600 Arch Street 
Room 6224 
Philadelphia, Pennsylvania  19106 

Dear Mr. Kamieniecki: 

This is in follow-up to your June 3, 2002, fax and telephone inquiries to this Office. 
Specifically, you asked whether, under the Family Educational Rights and Privacy Act 
(FERPA), an IRS summons is considered to be a "lawfully issued subpoena" and, as such, if 
information from a student's education records may be disclosed pursuant to a summons issued 
by the Internal Revenue Service (IRS) without prior written  consent. This Office administers 
FERPA and is responsible for providing technical assistance to educational agencies and 
institutions on the requirements of FERPA. 

FERPA generally protects a student's privacy interests in "education records." FERPA defines 
"education records" as "those records, files, documents, and other materials which -

(i) contain information directly related to a student; and 
(ii) are maintained by an educational agency or institution or by a person acting for such 

agency or institution. 

20 U.S.C. § l232g(a)(4)(i) and (ii). FERPA generally requires that prior written consent be 
provided by the parent of a minor student or by an eligible student before education records are 
disclosed to a third party. 20 U.S.C. § 1232g(b)(2)(A).  34 CFR § 99.30. When a student turns 
18 years of age or attends an institution of postsecondary education, the student becomes an 
"eligible student" and all FERPA rights transfer to the student. 34 CFR § 99.3. 

FERPA provides a number of exceptions to the general prohibition on nonconsensual 
disclosures. One of the exceptions permits the nonconsensual disclosure of education records 
when the disclosure is made in compliance with a lawfully issued subpoena or court order if the 
educational agency or institution makes a reasonable attempt to notify the parent or eligible 
student of the order or subpoena in advance of compliance. 20 U.S.C. § 1232g(b)(2)(B); 34 CFR 
§ 99.3 l(a)(9). 

Section-99.32 of the FERPA regulations requires that an educational agency or institution 
maintain a record of all requests for access to and disclosures from education records. However, 
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Page 2 – Mr. James B. Kamieniecki 

this Office has determined that such recordation would not be required when the disclosure was 
made in compliance with a judicial order or subpoena so long as the school was successful in its 
attempt to notify the parent or eligible student of the order or subpoena in advance of 
compliance. 

Additionally, we have determined that the redisclosure provisions at 34 CFR § 99.33 do not 
apply to records that are disclosed pursuant to a court order or lawfully issued subpoena. Once 
an institution determines that the subpoena or judicial order is valid and makes a reasonable 
attempt to provide advance notice in sufficient time to allow the parent or eligible student to take 
appropriate action, the institution is not responsible for taking any further action to protect the 
records against redisclosure, even to the press. 

When subpoenas or court orders are issued for certain law enforcement purposes requesting the 
disclosure of education records, advance notification is not required before compliance. The 
waiver of the advance notification requirement applies only when the law enforcement subpoena 
or court order contains language that specifies that the subpoena or court order should not be 
disclosed. 20 U.S.C. § 1232g(b)(l)(J); 34 CFR § 99.31(a)(9). Please note that the recordation 
requirements at 34 CFR § 99.32 would not apply when disclosure of education records is made 
in such instances, even though no prior notification will be made when a court order or subpoena 
prevents disclosure of the existence of the order or subpoena. 

The Department has historically interpreted an IRS summons to constitute a "lawfully issued 
subpoena" under FERPA. Enclosed for your reference is this Office's letter of July 3, 1997, that 
also addresses this matter. Accordingly, an educational agency or institution may, in order to 
comply with an IRS summons, disclose to agents of the IRS personally identifiable information 
from education records without a parent or student's written consent, as long as the educational 
agency or institution has followed the FERPA requirements set forth at 34 CFR § 99.31(a)(9) for 
response to a court order or subpoena. 

I trust this is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

/s/ 

LeRoy S. Rooker 
Director 
Family Policy Compliance Office 

Enclosure 




