
 
 
	

 
 

 

  

 

 

 

 

NOTE:  This letter was reformatted to make it more accessible on the Student Privacy Policy Office’s (SPPO’s) 
website.  Please note that SPPO administers FERPA and the office’s prior name was the Family Policy Compliance 
Office (FPCO).  Some citations in this letter may not be current due to amendments of the law and regulations.  
SPPO has not revised the content of the original letter.  Any questions about the applicability and citations of the 
FERPA regulations included in this letter may be directed to FERPA@ed.gov. 

 August 7. 1998 

Britt Silver, Esq.  
Ingermann Smith, L.L.P. 
167 Main Street 
Northport, New York   11768  

Dear Mr. Silver: 

This responds to your letter of June 3, 1997, in which you asked for guidance regarding the 
status of certain standardized tests under the Family Educational Rights and Privacy Act 
(FERPA), 20 U.S.C. § 1232g.   This office administers FERPA and is responsible for providing 
technical assistance to educational agencies and institutions to ensure compliance with FERPA 
and its implementing regulations, 34 CFR Part 99.  I apologize for the amount of time it has 
taken us to respond to your letter.  Due to the large amount of correspondence this Office 
receives, we currently have a backlog that we are working to resolve. 

Your letter states that your client, the Wantagh Union Free School District (District), has 
received requests from several parents to inspect a standardized examination that determines if a 
given student is to be classified as "gifted."  The records maintained by the District contain both 
the questions and the student's answers on the same form and, therefore, appear to be "education 
records" subject to inspection and review by parents under FERPA.  You identified an apparent 
conflict with § 87 of  the New York State Public Officers Law (Freedom of Information Law), 
which provides that the District may deny access to examination questions or answers that are 
requested prior to the final administration of the questions.  This includes examination questions 
that are intended for reuse, according to at least one State court.  The District is similarly 
concerned that its ability to reuse these examination questions will be impaired if it is required to 
disclose them to parents. 

Parents have the right to inspect and review their children's education records maintained by 
educational agencies and institutions subject to FERPA.  See 20 U.S.C. § 1232g(a} (1)(A) and 
34 CFR § 99.10.  FERPA defines "education records" as: 

 those records, files, documents, and other materials which – 
(i) contain information directly related to a student; and  
(ii) are maintained by an educational agency or institution or by a persona acting for 

such agency or institution. 

20 U.S.C. § 1232g(a)(4)(A); 34 CFR § 99.3 “Education records.” 
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This office has previously advised educational agencies and institutions that test instruments or 
question booklets that do not identify a student or that do not contain personally identifiable 
information are not considered "education records" under FERPA.  See also 34 CFR § 99.3, 
"Personally identifiable information."  In contrast, completed test instruments or question 
booklets containing information that identify a particular student, whether or not the actual name 
of the student appears on the booklet, constitute "education records" subject to the FERPA 
requirements.  Therefore, in cases where an answer sheet is directly related to the student and is 
separate from the question booklet not directly related to a student, only the answer sheet would 
be considered an education record under FERPA.  In cases where a question booklet includes 
both the questions and the student's responses, the question booklet is an education record 
subject to FERPA. 

Although under FERPA a school district is not required to provide a parent with an opportunity 
to inspect and review information that is not personally identifiable to his or her child, such as 
test instruments and question booklets that are not directly related to the student, § 99.l0(c) of the 
FERPA regulations provides that a school is required "to respond to reasonable requests for 
explanations and interpretations of the records."  Accordingly, a school would be required to 
respond to a reasonable request for an explanation or interpretation of a student's answer sheet.  
Although, in this scenario, the school would not be required by FERPA to show the question 
booklet to a parent, providing an explanation or interpretation of the student's record may, in 
certain instances, include reviewing the question booklet with the parent. 

Because answer sheets are usually directly related to a student, they generally fall within the 
definition of education records to which a parent has the right to inspect and review.  Therefore, 
the parent has the right to have access to her child's answer sheet and an explanation or 
interpretation of that answer sheet which, in some cases, could require access to the question 
booklet.  However, because FERPA requires a parent be given access and not copies, except 
when circumstances effectively prevent a parent from inspecting and reviewing the records, the 
school district is not required to provide the parent a copy of the answer sheet or the question 
booklet. 

There is an alternative to providing copies of records for those parents who do not live within 
commuting distance of the school district.  For example, if a school believes that providing a 
parent with a copy of a certain education record would violate any copyright laws or jeopardize 
test security, the school could make arrangements with the local school district in which the 
parent resides to provide the parent an opportunity to inspect and review the record.  Please note 
that the sending school must ensure that officials at the receiving school do not gain access to the 
education records while acting on the sending school's behalf. 
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I trust that the above information is helpful in responding to your concerns.  Please do not  
hesitate to contact us if you have further questions. 

Sincerely, 
 

/s/ 

LeRoy S. Rooker 
Director 
Family Policy Compliance Office 

 




