
	
    

      
 

  
     

 
 

                

	
  

  
 

 
  

 
 

 
 

 
  
  

 
 

 
  

 
 

 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

  
 

  
 

 
 

 
 

 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF PLANNING, EVALUATION AND POLICY DEVELOPMENT 

April 18, 2008 

Mr. John P. Giliberti 
City Attorney 
City of Rockford, Illinois 
425 East State Street 
Rockford, Illinois 611104 

Dear Mr. Giliberti: 

This responds to your April 7, 2008, request for our assistance in ensuring that your proposed 
State law regarding enforcement of local truancy ordinances meets the juvenile justice system 
exception in the Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA). This Office administers 
FERPA and provides technical assistance to ensure compliance with the statute and regulations, 
20 U.S.C. § 1232g and 34 CFR Part 99. 

Under § 99.30 of the regulations, a parent or eligible student (i.e., a student who is 18 years of 
age or attends a postsecondary institution) must provide a signed and dated written consent 
before an educational agency or institution discloses personally identifiable information from 
education records. Exceptions are set forth in § 99.3 l(a). "Education records" are defined in § 
99.3 as records that are directly related to a student and maintained by an educational agency or 
institution, or by a party acting for the agency or institution. Students' daily attendance records 
maintained by a school district are education records under FERPA. We note that daily 
attendance records may not be disclosed without consent as "directory information" under § 99.3 
l(a)(l1); "dates of attendance" listed as "directory information" in § 99.3 refers to years or terms 
that a student attends an institution, not daily records that reflect whether a student was present in 
class. 

Under§ 99.31 (a)(5)(i), an educational agency or institution may disclose education records, 
without consent to – 

State and local officials or authorities to whom this information is specifically ... 

(B) Allowed to be reported or disclosed pursuant to a State statute adopted after 
November 19, 1974, subject to the requirements of § 99.38. 

Section 99.38 provides: 

(a) If the reporting or disclosure allowed by State statute concerns the juvenile justice 
system and the system's ability to effectively serve, prior to adjudication, the student 
whose records are released, an educational agency or institution may disclose 
education records under § 99.31 (a)(5)(i)(B). 
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Page 2 – Mr. John P. Giliberti 

(b) The officials and authorities to whom the records are disclosed shall certify in writing to the 
educational agency or institution that the information will not be disclosed to any other party, 
except as provided under State law, without the prior written consent of the parent of the student. 

See 20 U.S.C. § 1232g(b)(l)(E)(ii). 

In telephone discussions with Frances Moran of my staff, you indicated that currently there is no 
Illinois State law that addresses the disclosure by local school districts of students' attendance 
and other education records to officials and authorities that enforce local truancy ordinances. 
You indicated that the city's ordinance is intended to help prevent and address problems known 
to be associated with truancy, including in some instances juvenile delinquency, and asked us for 
help in drafting a State law that would meet FERPA requirements. The underlined text below is 
the proposed amendment to the Illinois Municipal Code that you submitted to our Office for 
review: 

Sec. 11-5-9. Truants. The corporate authorities of any municipality may adopt ordinance 
to regulate truants within its jurisdiction. These ordinances may include a graduated fine 
schedule for repeat violations, which may not exceed $100, or community service, or 
both, for violators 10 years of age or older and may provide for enforcement by citation 
or through administrative hearings as determined by ordinance. If the violator is under 
13 years of age, the parent or custodian of the violator is subject to the fine or community 
service, or both. As used in this Section, "truants" mean persons who are within the 
definition of "truant" in Section 26-21 of the School Code. For enforcement purposes. 
each school district may disclose to local officials or authorities who enforce. prosecute. 
or adjudicate municipal ordinances to regulate truants and/or local officials or authorities 
who work with students to address truancy problems, any education records of students 
enrolled in the school district's schools. given that truancy is related or leads to juvenile 
delinquency and therefore, there is a need to effectively serve students, by assisting 
students to avoid their involvement in the juvenile justice system. A home rule unit may 
not regulate truants in a manner inconsistent with the provisions of this Section. This 
section is a limitation under subsection (i) of Section 6 of Article VII of the Illinois 
Constitution on the concurrent exercise of home rule units of the powers and functions 
exercised by the State. 

The Department has specifically declined to define the terms "juvenile justice system" or "prior 
to adjudication" under the statutory exception, 20 U .S.C. § l 232g(b)(I)(E)(ii), in order to "give 
States flexibility to define these terms consistent with State law and practice." See Proposed 
Rules at 61 Fed. Reg. 10664 (Mar. 14, 1996). Therefore, as recognized in our 1996 proposed 
rules, we would look to "State law and practice" to determine whether the disclosures "concern" 
the Illinois "juvenile justice system" and that system's ability to effectively serve the student 
whose records are released prior to adjudication. 

The Joint Report issued in 1997 by the Department and the U.S. Department of Justice's Office 
of Juvenile Justice and Delinquency Prevention, Sharing Information: A Guide to [FERPA] and 
Participation in Juvenile Justice Programs (Program Report), explains (at page 8) that the 
disclosure or reporting of records under§ 99.31(a)(5) must be to a State or local juvenile justice 
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system agency (along with other requirements, discussed below). It has been well-established for 
some time now that truancy is a gateway to crime and one of the most powerful predictors of 
juvenile delinquent behavior. See, e.g., Manual to Combat Truancy: The Problem of Truancy in 
America's Communities, July 1996, at http://wwv.ed.gov/pubs/Truancy/index.html. As such, we 
believe that preventing students from entering the State's juvenile justice system through the 
enforcement of municipal truancy ordinances "concerns the juvenile justice system" and qualifies 
for disclosure under § 99.31 (a)(S)(i) so long as the disclosure is to a juvenile justice system 
agency as defined under State law and practice. In order to ensure that the disclosures would fall 
under this FERPA exception to the consent requirement, we recommend that the State 
Legislature make findings or statements about the link between truancy and juvenile delinquency 
and provide in State statute that its juvenile justice system includes administrative enforcement 
of municipal truancy ordinances and working with students to address truancy problems, or that 
local officials and authorities who enforce municipal truancy ordinances and work with students 
to address truancy problems are part of the State's juvenile justice system or a juvenile justice 
system agency. In regard to the "prior to adjudication" requirement in § 99.38(a) for statutes 
enacted after 1974, we note that the Joint Report provides (at page 9): 

If the juvenile justice system seeks the disclosure of information on a student in order to 
identify and intervene with a juvenile at risk of delinquency, rather than to obtain 
information solely related to supervision of an adjudicated delinquent, the juvenile could 
be classified as a preadjudicated delinquent for purposes of this exception. The Secretary 
of Education believes that each school, working in conjunction with State and local 
authorities, can best determine whether a release of personally identifiable information 
from an education record "concerns the juvenile justice system's ability to effectively 
serve a student prior to adjudication." Thus, FERPA gives schools flexibility in 
determining whether an education record of a juvenile may be released without the prior 
written consent of the parent. 

Based on this guidance, the State Legislature would comply with the "prior to adjudication" 
requirement in § 99.38(a) if it provides in State law that addressing truancy problems though 
administrative enforcement of local ordinances is serving the student prior to adjudication as a 
delinquent. 

Finally, we note that the FERPA statute and regulations require officials and authorities to whom 
records are disclosed to certify in writing to the educational agency or institution that the 
information will not be disclosed to any other party, except as provided under State law, without 
the prior written consent of the parent of the student. See 20 U .S.C. § 1232g(b)(1)(E)(ii)(II); 34 
CFR § 99.38(b). While State law does not have to contain this requirement in order to comply 
with FERP A's juvenile justice system exception, if it is not included then educational agencies 
and institutions may fail to obtain the required certification and thereby violate FERPA. In order 
to avoid FERPA violations if agencies and institutions fail to obtain the required certification, we 
suggest that you include this requirement in your proposed amendments to State law. 

http://wwv.ed.gov/pubs/Truancy/index.html
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I trust that the above information is helpful in explaining the scope and limitations of FERPA as 
it relates to your concern. 

Sincerely,  

/s/

LeRoy S. Rooker  
Director  
Family Policy Compliance Office  

 
 


