
Mr. Gregory S. Frayser 
Cline Williams Wright Johnson & Oldfather, L.L.P. 
Attorneys at Law 
233 South 13 th Street FEB 1 7 2011
1900 U.S. Bank Building 
Lincoln, Nebraska 68508-2095 

Dear Mr. Frayser: 

This is in response to your letter, dated February 15, 2011, regarding the applicability of the 
Family Educational Rights and Privacy Act (FERP A) to records of a deceased student sought by 
a third party. This office administers FERPA and provides technical assistance to educational 
agencies and institutions to ensure compliance with the statute and regulations, which are 
codified at 20 U.S.C. § 1232g and 34 CFR Part 99 respectively. 

FERP A provides specifically that the rights afforded by FERPA belong to the student once he or 
she becomes an eligible student. 34 CFR § 99.3 "Eligible student." The FERPA rights of 
eligible students lapse or expire upon the death of the student. This interpretation is based on the 
common law principle that a cause of action based upon an invasion of privacy is personal, and 
the right to bring such an action lapses with the death of the person who held it. Therefore, 
FERP A would not protect the education records of a deceased eligible student and an educational 
agency or institution may disclose such records at its discretion. 

However, FERPA rights do not lapse or expire upon the death of a non-eligible student. FERPA 
provides specifically that the rights it affords rest with the parents of students until that student 
reaches 18 years of age or attends an institution of postsecondary education. There is nothing to 
suggest that parents' rights under FERP A should terminate solely because their child is deceased. 
Rather, since the parents hold the rights in these circumstances, they may exercise those rights so 
long as the education records exist. 

I trust this is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

Ellen Campbell 
Acting Director 
Family Policy Compliance Office 




