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This is in response to your letter dated March 8, 2010, in which you state that you are appealing the 
response that this office provided you in a letter dated December 23, 2009. That letter was in response 
to your September 1, 2009, correspondence regarding the applicability of the Family Educational 
Rights and Privacy Act (FE~PA) to the disclosure of education records by thej<bl<6l j 
j<bl(6l !(University) to the (bl(5l ~ewspaper where you work as a reporter. 
Please note that, while there is no appeal process ofdeterminations and technical assistance made by 
this office, we have nevertheless reviewed the issue. As you know, this office administers FERPA and 
provides technical assistance to educational agencies and institutions to ensure compliance with the 
statute and regulations. 20 U.S.C. § 1232g and 34 CFR Part 99. 

In our December 23, 2009, letter, we explained that FERPA would generally permit the University to 
disclose properly designated "directory information" on a student, without the student's consent, unless 
the student has opted out of the disclosure of "directory information." Directory information may not 
include information on a student that would be generally considered harmful or an invasion of privacy 
if disclosed. Included in the type of information that may be considered "directory information" is a 
category for "honors or awards." 34 CFR § 99.3 "Directory information." (Section 99.37 sets forth 
the conditions under which an educational agency or institution may disclose "directory information.") 
Accordingly, an educational agency or institution may disclose the fact, as part of its disclosure of 
"directory information," that a student has received a scholarship from the institution if the scholarship 
was one that was considered an honor or award, such as a scholarship that was based on academic 
merit or athletic achievement. However, if disclosing the name of a student who received a 
scholarship would reveal any non-directory information, such as the student's need for financial aid, 
the name of a scholarship recipient cannot be disclosed under the "directory information" provision of 
FERP A and the student would have to provide consent in order for the disclosure to be made. This 
interpretation is consistent with the Department's historical position on this issue. Accordingly, there 
is no basis for us to rescind our previous guidance to you. 

I trust that this adequately explains the scope and limitations of FERP A as it relates to your concerns. 

Sincerely, 

Ellen Campbell 
Acting Director 
Family Policy Compliance Office 




