
Mr. Michael Steinberg 
Associate Professor 
Massachusetts College of Pharmacy 
19 Foster Street 

Worcester, Massachusetts 01608 


Dear Mr. Steinberg: 

This responds to your letter in which you asked for guidance about the conduct of research with 
education records of students at l(b l(5l !(College) under the Family 
Educational Rights and Privacy Act (FERPA). This Office investigates, processes, and reviews 
complaints and violations under FERP A and provides technical assistance to ensure compliance 
with the statute and regulations. See 20 U.S. C. § 123 2g and 34 CFR part 99. 

You state that a small group of faculty, admission office personnel, and you are interested 
conducting a study to determine the degree of correlation that might exist between preadmission 
characteristics of students that matriculate to your program with the level of academic 
achievement students attain once they matriculate to your school. The measure you would like 
to use to gauge academic achievement is each student's grade point average at the end of each 
academic year as well as the awarding of the degree at the expected year of graduation. Whether 
students dropped out of the program due to academic reasons or took longer to earn his or her 
degree would be noted. Pre-admission factors you will note include types of college or school 
attended (i.e. community college, four-year school, or foreign student), grade point average 
earned, degree type earned, and any pharmacy employment experience. You state that all the 
information the College needs to complete its study now exists and is held in electronic or 
written records on the College's campus. The College's plan is to use all the information it has 
on all students who matriculated to the College's program between 2000 and 2006. You also 
state that the goal of the College's study is to better identify which pre-admission factors best 
predict the academic success of its students, and to create a pool of accumulated data on which 
statistical analysis can applied. You also note that it is possible that once the study is completed, 
the statistical result may be published in a national academic journal or presented at a conference 
to allow the College to share its findings with other academic centers. 

An eligible student (i.e., a student who is 18 years of age or attends a postsecondary institution) 
must provide a signed and dated written consent in accordance with the requirements in§ 99.30 
of the FERPA regulations before an educational agency or institution discloses personally 
identifiable information from the student's education records. 34 CFR § 99.30(a). Exceptions to 
this requirement are set forth in§ 99.3 l(a) of the regulations. 
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Section 99.31(a)(l)(A) of the regulations permits an educational agency or institution to disclose 
personally identifiable information from education records, without consent, to: 

other school officials, including teachers, within the agency or institution whom the 
agency or institution has detennined to have legitimate educational interests. 

An agency or institution that has a policy of disclosing education records under this exception 
must include in its annual FERPA notification (required under§ 99.7) a specification of criteria 
for determining who constitutes a school official and what constitutes a legitimate educational 
interest. 34 CFR § 99.7(a)(3)(iii). 

This Office has advised previously that a school official has a legitimate educational interest in 
education records if the individual needs to review the records in order to fulfill his or her 
professional responsibilities. It is our understanding that the professional responsibilities of 
teachers and other school officials may include conducting research into the effectiveness of the 
educational programs they provide. As such, we believe that an educational agency or institution 
may determine that teachers and other school officials within the agency or institution have a 
"legitimate educational interest,. in using the education records of their own students for internal 
research into the effectiveness of its program of study. 

Note that if the College wishes to allow its instructors to use personally identifiable education 
records in this manner, it should include in its annual FERPA notification a statement that 
teachers and other school officials have legitimate educational interests in students' education 
records in order to conduct educational research. Further, in accordance with§ 99.33(a) of the 
regulations, instructors and other school officials who obtain access to education records under 
this (or any other) FERPA exception to the consent requirement may use the information only 
for the purposes for which it was disclosed and may not redisclose the information in personally 
identifiable form to any other party without the prior written consent of the student. The College 
is not required to record disclosures made to instructors and other school officials with legitimate 
educational interests. 34 CFR § 99.32(d)(2). 

Please note also that§ 99.3 l(a)(l) applies only to teachers and other school officials within the 
agency or institution (which includes, under § 99.31 (a)(l )(B), a contractor, consultant1 or 
volunteer under the direct control of the agency or institution). An educational agency or 
institution may disclose information from education records to outside education researchers 
only under the specific requirements of§ 99.3 l(a)(6) (to organizations conducting studies for or 
on behalfof the agency or institution for specified purposes); § 99.3 l(a)(3) (to authorized 
representatives of the Secretary or a State or local educational authority) ; or § 99.31 (b) (in de­
identified form). 

I trust that the above information is helpful in explaining the scope and limitations of FERPA as 
it relates to your concern. Enclosed for your information is a copy of the FERPA regulations, 
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which were amended on December 9, 2008, at 73 FR 74806. Please do not hesitate to contact 
this Office again if we may be of further assistance. 

Sincerely, 

Paul Gammill 
Director 
Family Policy Compliance Office 

Enclosure 




